23 april 2006

Copycats

Selvom 'Hung Up' godt ka' lokke mig på dansegulvet, er jeg egentlig lidt skuffet over at Madonna har haft så store hits med 'American Pie' og 'Hung Up' når nu hun godt selv kan skrive musik.
Dog kan hun forsvare sig med at der ikke bliver lagt skjul på oprindelsen af numrene.
Noget der til gengæld kan pisse mig rigtigt af, er at bandet Sparklin June i dén grad planker 'The Winner Takes It All' og slipper afsted med det i nummeret 'The Warning Sign'. Øv for en kedelig copycat.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg har nærlyttet på de 2 sange og bortset fra at de begge er ballader, så kan jeg nu ikke se, at der er "planket" ret meget fra ABBA. Det er kun den lille frase på 5 toner i slutningen af omkvædet der ligner. resten er helt andre akkorder og en helt anden melodi. Det er vist ikke nok til at kalde bandet for "copycats".
Så er der vist mange andre der skulle have en over nakken. Death Cab for Cutie og deres "Some day you will be loved" lyder unægtelig som den gamle klassiker "House of the rising sun" i ny forklædning. Er de copycats? Næppe i dine øjne, men janteloven gælder jo heller ikke alle.....

Jeppe Morgenthaler sagde ...

Anonym? Hvis du vil undgå mistanke om at være mindst fjernt relateret til bandet, så skriver du navn på sådan et indlæg.
"Den lille frase på 5 toner"? Akkorderne og melodien er så godt som ens i de 2 numres omkvæd.
Og ja, der er sandt for dyden mange der skal have en over nakken i disse år. For eksempel RHCP for deres Dani California. Du kan selv google dig frem til hvor det kommer fra, men det er pudsigt nok Rick Rubin der har produceret begge plader.

Holger Luth sagde ...

Jeg fandt din blog ved et tilfælde og det afklarede et par ting for mig om nogle mystiske, ABBA-relaterede indlæg, som jeg havde set på Sparklin Junes chat-forum. Nogle dårligt underbyggede påstande, der virkede inspireret et andet sted fra. Det var altså din blog, der var kilden.
Jeg ved ikke hvad der har fået dig til at kaste dig over Sparklin June, men dit sprogbrug "pisse mig rigtig af" og "Øv for en kedelig copycat", får det til at virke som om du mener, at det er enormt vigtigt, at du får udbasuneret din harme over et band, der efter din mening bevidst har kopieret et kendt og populært musikstykke.
Ærlig talt, jeg kender musikerne i Sparklin June godt nok til at vide, at de aldrig bevidst ville indkorporere eller kopiere andres musik i deres værker.
I modsætning til hvad den anonyme siger, kan jeg efter flere gennemlytninger, godt høre hvad det er du mener med at det ligner hinanden. Men kombinationen af akkorderne C, Am, Dm og G har aldrig tilhørt ABBA-drengene, Bjørn og Benny. Denne kombination af akkorder er en såkaldt "vamp", der har lagt grund til masser af popsange gennem tiderne. Også i denne version, hvor hver akkord spilles i 2 takter.
Det er måske ikke særlig originalt af Sparklin June at bruge disse akkorder og de 5 toner som den anonyme nævner er da muligvis et ubevidst lån , men resten af melodien i omkvædet er altså slet ikke "så godt som ens i de 2 numres omkvæd". Tvært i mod er der tydelig forskel i både i rytme og toner, så din fobi om copycats der pisser dig af, er bygget på et noget spinkelt grundlag.
Prøv i stedet at lytte til nummeret i sin uforkortede helhed, med det smukke strygerarrangement og den flotte vokal på http://myspace.com/sparklinjune

Jeg kan ikke se, hvordan nogen med fuld ret påstså at dette, efter min mening, enestående og gennemarbejdede stykke musik er lavet af simple copycats.

Hilsen Holger Luth
- og ja, jeg har relationer til bandet og er en stor fan, men man kan vel have lov at svare på et indlæg her uden at skulle oprette sig som blogger eller hvad? :0)

Mine hjemmesider:
http://www.mymusic.dk/konto/?id=79216 eller
http://www.myspace.com/holgerluth

Jeppe Morgenthaler sagde ...

Holger, det er dejligt at se at du forsvarer din knægt og co. og skriver navn på indlægget - og en del af din kommentar vil jeg godt tage til efterretning - nemlig sprogbruget. Det er ikke fordi det som sådan "pisser mig af". Det er nok lige skrapt nok, om du vil. Men det ændrer ikke på det faktum at jeg sammen med en flok på 8-10 andre musikere til en fest pludselig "døde af grin" da vi opdagede at vi uden større problemer kunne synge Abbaomkvædet over Sparkling June-nummeret.
Og du ved bedre end jeg om det er en bevidst handling fra deres side, at komme så tæt på Abba. Du ku måske kva din relation til bandet og dit kendskab til Abbanummeret have gjort dem opmærksom på lighederne? For jeg er altså ikke den eneste der kan høre det. Og jeg tror IKKE at kritikerne på deres chat-room har ideen herfra, hvor flatterende det end måtte lyde for mig.
VH JM

Jeppe Morgenthaler sagde ...

I øvrigt ser jeg nu at det ene af indlæggene i hvert fald posted før mit blogpost om emnet...