07 juli 2005

Musik i TV


Følgende er to indlæg bragt i Politiken, januar 2005.
Det første er mit forsøg på at råbe dansk tv op. (lykkedes tydeligvis i nogen grad) Og det andet er DR's tv-direktør Lars Grarups, mildest talt, forfejlede forsøg på et (for-) svar.


1.

TV forsømmer musikken

HVORFOR KAN dansk tv ikke finde ud af at sende gode musikprogrammer?
Nej tak til 'Stjerne for en aften', 'Hit med sangen', 'Scenen er din' etc.
Der er ellers tilsyneladende et hav af gode koncertoptagelser, der kontinuerligt bliver vist på svensk fjernsyn, som i øvrigt også tager meget mere konsekvent fat, når det kommer til programmer om musik og ikke bare koncerter.
Lillejuleaften sendte DR 2 den fremragende livekoncert 'Concert for George' (Harrison) fra Royal Albert Hall kl. 22:50. For sent for mindre børn desværre, men vel ok for den del af de lidt ældre seere der havde juleferie.
Den kvalitet der lå bag produktionen er desværre stadig et særsyn i Danmark.
Hvorfor er det kun i julen og andre højtider, at de bedste programmer finder plads på sendefladen?

Hvad med at opjustere egne krav om både flere og mere gennemarbejdede programmer om musik?
Netop i disse år nyder musikken i Danmark stor international bevågenhed.
DR's radio er endog rigtig godt med, men tv-siden halter i dén grad.
'Hit med sangen' tæller altså ikke som et musikprogram og Musikprogrammet på DR 2 er, trods utvivlsomt gode hensigter, meget overfladisk og tyndbenet. Der bliver kradset lidt i overfladen men slet ikke boret i historien.

Svensk tv burde stadig være et lysende forbillede med det fabelagtige 'Musikbyrån', som griber tingene helt anderledes seriøst an.
Jeg så med glæde og entusiasme deres nytårsudsendelse, hvor den samlede redaktion havde kåret 'de 100 bedste plader fra 2004'. 100 plader vendt og drejet og analyseret! Det er søreme valuta for den musikinteresserede.
Det er på tide, at dansk fjernsyn gør meget mere ud af musikprgrammerne. DK4's til tider pudsige, og ofte oplysende 'Musikalsk Talkshow' er faktisk i øjeblikket de bedste programmer om musik på dansk tv! Uhørt er det at DR og TV2 ikke gør mere ud af at være med.


2.

Masser af musik

6.1 kritiserer Jeppe Morgenthaler DR TV for ikke at sende gode musikprogrammer.
Den kritik er helt ved siden af.

Morgenthaler påstår at ’Hit med sangen’ ikke tæller som et musikprogram.
Sikke et nedladende udsagn om et program, som i den grad er med til at stimulere danskernes glæde ved musik, og som uge efter uge eksponerer danske sangkunstnere for et stort publikum.
Næste påstand er at ’Musikprogrammet’ på DR 2 er overfladisk og tyndbenet.
Hvad bygger Morgenthaler sin kritik på?
I 42 udgaver af ’Musikprogrammet’ har danske kunstnere som Thomas Helmig, MC Einar, Saybia og mange andre fået lejlighed til at gå i dybden med deres musik.
Vi har også dækket de store danske musikfestivaler. Og DR 1 sender hver dag ’Boogie’, hvor den nyeste rytmiske musik præsenteres i en form, som interesserer det unge musikpublikum.
Listen over DR TV’s alsidighed inden for den rytmiske musik er meget længere.
Men jeg bliver nødt til at understrege, at det ikke er DR TV’s opgave at være udstillingsvindue for musikbranchens produkter- hvilket jeg tror var Jeppe Morgenthalers egentlige ærinde.

------------------------------------


Ja da! Der har Grarup forstået mig helt rigtigt!.... eller.

Det er næsten morsomt, men alligevel sørgeligt at han i dén grad skyder sig selv i foden.
Hvordan kan Boogie IKKE være et udstillingsvindue for musikbranchen?

-Og når Grarup iøvrigt mener at Boogie præsenterer "den nyeste rytmiske musik" hver dag, så har han nok gjort regning uden et hav af jazzmusikere, folkemusikere, verdensmusikere, elektroniske programmører og mange andre, hvis musik også er rytmisk. Boogie er højst en letbenet udgave af MTV, præsenteret i samme overfladisk fladpandede tyggegummmi form.

Ang. Musikprogrammet...
"Hvad bygger Morgenthaler sin kritik på?"

-svaret er: En kop varm sveskejuice!...

Hvad tror han? Jeg har selvfølgelig SET programmet de første mange gange (10+), og NETOP fundet at jeg bliver præsenteret for Thomas Helmig, Saybia, Raveonettes og en masse andre jeg I FORVEJEN er blevet stopfodret med i de danske medier! Jeg vil da se noget nyt, anderledes, spændende, udfordrende. Spark min røv med ny musik, tak!

'Hit med sangen'...

...eller vi dræber den?!

At kalde en hvilken som helst dansk semikändis for sangkunstner er nok at strække elastikken i Amin Jensens seler en anelse.

Programmet er først og fremmest et underholdningsprogram der ligeså godt kunne have heddet 'skidt med kreativiteten', for musikken får sgu ikke den store opmærksomhed.

Det er letbenet kaffebordsunderholdning, hverken mere eller mindre. Og det faktum at musikerne i programmet rent faktisk kan spille, hvis bare de fik mere end 30 sekunder af gangen, gør det næsten endnu mere sørgeligt.

At programmet skulle "stimulere vores glæde ved musik" svarer jo til at placere en stærkstrømsingeniør i den elektriske stol og med blodsprængte øjne vræle: "ENJOOOOY!!" -mens man med venstre hånds pege og tommel dribler afbryderen op og ned på må og få.

Det går simpelthen ikke.

Hold op hvor jeg savner Kontrapunkt!
Der ku' man da få sig en aha oplevelse af de bedre (tag dén Jarl) i hvert eneste program, og det var musikken der var hele omdrejningspunktet i programmet.
Længe leve Mogens Wenzel Andreasen!


2 kommentarer:

majskipper sagde ...

Jeppe... Du er fantastisk!

Mads Hofman Hansen sagde ...

Problemet er nok, at "Hit med sangen" appellerer super bredt og folk følger det. Det er fedt at se en person der engang imellem kan synge og så ellers slå på låret af dem der falder helt ved siden af.

jeg kan ikke huske Kontrapunkt og kender ike Mogens Wenzel Andreasen (måske kunne DR hjælpe her), men så jeg et program annonceret med vedkommende ville jeg nok ikke lægge særlig mærke til det.

Det drejer sig om seerantal og ikke ret meget andet...

Jeg synes det er cool du har fået en kommentar fra DR, om ikke andet er der nogen der hører efter.. Tror det er svært at komme igennem med din "kamp". Jeg tror mange af danskerne i Danmark vil opfatte den udsendelse du ønsker sendt, som kedelig, lidt støvet og heller vil se om der ikke er nogle lidt for fede mennesker på TV3 der trænger til at tabe sig i et fælles taberprogram for overvægtige.

Om det er DR's rolle at sende mere dybe programmer, som jeg personligt selv vil finde inspirerende når jeg rammer DR med fjernbetjeningen, forventer jeg nemlig ikke. Hit med sange eller andre taberprogrammer er ikke DR's licenspenge værd, jeg ønsker kultur, dybde og meget af hvad DR2 er på temaprogrammer.

Tror dog ikke det sker, der er for få seere til det, det vil være et definitivt endeligt for DR, trods de gode forhåbninger.