06 november 2008

Album top 10 / Nr. 5


Dette er en del af en serie der -på foranledning af Uffe- blev startet her.

Kate Bush / The Kick Inside

Da jeg var knapt et år gammel udgav Kate Bush, som bare 19-årig, et mesterværk af en plade, med sange som hun havde skrevet så tidligt som 6 år tidligere, altså som 13-årig. Det er næsten ikke til at fatte at en ung pige kan rumme så megen musik; så megen modenhed i sangskrivningen og en sådan englevokal, der fuldstændig tog pippet fra anmeldere og publikum. Og altså undertegnede.

Fra min barndom husker jeg især to af numrene, nemlig de der blev spillet mest i radioen, The Man With The Child In His Eyes og superhittet Wuthering Hights, der fint eksemplificerer hendes kærlighed til litterære og akademiske referencer. Noget der også er komplet ufatteligt at hun har rummet i så ung en alder.

På The Kick Inside er det Kate Bush' eminente upolerede og meget letgenkendelige melodistrukturer der skinner igennem, og gør at jeg jævnligt hører den - gerne i gråvejr med en god bog og en potte the som medspillere. Måden hendes melodier og akkorder udvikler sig på er siden blevet kopieret flittigt og kan tydeligt høres som inspirationskilder for folk som Fiona Apple, Emiliana Torrini, Tori Amos og Rufus Wainwright. Alle dygtige sangskrivere med en stor gæld til Kate Bush.

The Man With The Child In His Eyes er nok stadig min yndlingssang fra den plade. En mystisk varm serenade, der altid rører mig - selv efter hvad der nok er 100 afspilninger, eller flere.
Man skal -synes jeg- tage sig tiden til at værdsætte de finurligt spundne melodier, og så tænke over at de er skrevet af et barn. Så får man gåsehud over hele kroppen. På en god måde. Jeg vil dog også -til folk der slet ikke kender Kate Bush- gerne anbefale den udmærkede opsamling The Whole Story, der rummer hendes bedste numre, inklusiv de bedste fra The Kick Inside. Jeg er fuld af beundring for hende. Sikken fantastisk sangskriver.

6 kommentarer:

Uffe sagde ...

Tak for horisontudvidelsen. For at sige det som det er: jeg kender faktisk kun ét nummer med Kate Bush - gæt selv hvilket. Det må jeg se at få gjort noget ved :-)

Jeppe Morgenthaler sagde ...

Selv tak.

Det er tankevækkende i dag, hvor man bli'r udråbt som talent hvis man vinder en tv-konkurrence, at hun som 13-årig var the real deal, som uden national tv-støtte skabte sig en lang og fin karriere. Et ægte kvindfolk.

Anders VB sagde ...

Desværre - her bli'r vi aldrig venner. En skam, jeg har ellers været godt med indtil nu, og glæder mig også til at se hvad der ligger placeret på de næste par pladser. Min forventnings glæde har dog fået et svagt skær af skræk over sig - at du har placeret Kate Bush over Stevie får mig til at tvivle gevaldigt på din mentale førlighed!

Jeppe Morgenthaler sagde ...

Nu er Stevie -på en 4. plads- jo ret beset over Bush på en 5. plads, men du kan i øvrigt slå koldt vand i blodet for listen er kun nummereret fordi det skulle jeg til min diskant.dk-anmelderprofil:

http://www.diskant.dk/omdiskant/Redaktionsmedlemmer/JeppeMorgenthaler.htm

Dette er blot en gennemgang af 10 af mine alle tiders yndlingsplader. Var den komponeret et år før, eller i dag, ville den måske se lidt anderledes ud. Men ikke meget. :-)

Anders VB sagde ...

Ah - jeg troede du havde gang i en nedtælling til nr 1!

Jon Mikkel Hansen sagde ...

Så skulle du høre Stan Bush's tema til Bloodsport. DET er musik for mig!

Iøvrigt er bekræftelsesordet til dette indlæg 'pungso'...