07 august 2008

Tegnsætning

For nylig blev det gode gamle semikolon diskuteret ovre hos Uffe og for lige så nylig opdagede jeg Peter Andreas' blog, hvor han formulerer en kommateringspolitik som jeg her vil tilslutte mig.

Det er påfaldende at vi i Danmark har flere kommaregler, og at under 5% af befolkningen forstår dem/kender dem, og har evnen til at sætte et "reflekteret" komma, om jeg så må sige.

Når jeg skriver på nettet, altså for eksempel på denne blog, er det med det evigt underlæggende mål at mit skriftsprog skal være letlæseligt, og dermed først og fremmest give rytmisk mening. Jeg bruger tankestreger, bindestreger, semikolon, punktum og komma i mine bestræbelser på at gøre teksten letlæselig.

Jeg staver også gerne ord anderledes, for at pege i retning af hvordan jeg måske selv ville læse teksten op. Lissom sånnen her. Og så forsøger jeg i øvrigt -med nærværende (og lignende) eksempler som selvvalgte undtagelser- at stave korrekt.

Rytmisk kommatering giver simpelthen bedst mening for mig. Det vigtigste -næst efter indholdet- være at hjælpe folk så godt på vej i teksten som overhovedet muligt - når de nu er så søde at gide læse hvad jeg har på sinde.

10 kommentarer:

Martin Lund sagde ...

Kære Jeppe

Jeg tror hurtigt vi kan blive enige om disse ting. Kald det rytmisk komma, retorisk komma, fraseringskomma, pausekomma eller en fornuftig praktisering af nyt komma. Bare vi slipper af med det grammatiske komma og dets absurd fejlslagne praktisering. Dette behandler jeg i min kronik i Weekendavisen fra 25. juli. Jeg har også lagt den i en pdf-version på min hjemmeside.

V.h.

Anders sagde ...

Åh, hvor dejligt. Jeg længes efter de gode gamle dage hvor man kunne tillade sig at skrive "pausekomma" på toppen af en dansk stil og dermed få accepteret sin rærlige grammatik.

Hvad med at starte en bevægelse? Jeg er sikker på at vi uheldige, der har gået på hippie-privatskole og derfor aldrig har lært det danske sprog, kongerækken eller hvor i landet Esrom Sø ligger, vil slutte op om initiativet i tusindevis.

Jeppe Morgenthaler sagde ...

Kære Martin og Anders

Det må være Martins lod - jeg læste nemlig Martins kronik i Weekendavisen - at starte en sådan bevægelse, evt. en nævenyttig facebookgruppe.

Anders, jeg har lissom du gået på en lille privatskole, og hvor jeg lærte utroligt meget om politik og historie, blev der brugt næsten ingen tid på tegnsætning. Stavningen kom i takt med at jeg var en meget tidlig læser.

Martin, jeg synes du skal spille lidt mere med musklerne. Udfordr nogen journalister - bed nogen prominente kendte om hjælp, så vi kan få en fornuftig kommatering, som folket kan forstå og bruge.

VH Jeppe

Jon Mikkel Hansen sagde ...

Til Anders:

Mine forældre bor i Fredensborg, næsten lige ned til Esrum Sø. De giver sikkert en øl og en ostemad, skulle du have lyst til at tage Danmarks "vandrigeste" sø i personligt øjesyn.

Ja, den kaldes den vandrigeste sø... Simpelthen fordi den kommer ind på flotte 2. og 3. pladser på lister som "Danmarks Dybeste Sø" og "Danmarks Største Sø".

Jeg ved ikke om det er en decideret konkurrence, men det er åbenbart en "videnskab"...

Jeppe Morgenthaler sagde ...

Det er lissom Anaconda vs Python-problematikken. Anacondaen er tungest, pythonen er længst. Hvilken er så verdens største slange?

Peter sagde ...

Tja ...

Jeg er tildels enig i at kommatering bør være rytmisk, og jeg holder også selv meget af kommaer, semikoloner, tankestreger og ellipser ... Men, og det er et stort men, det forekommer mig alt alt for ofte at fortalere for "pausekomma" og andre selvopfundne systemer, nærmere er dovne og forvirrede, end engagerede kommunikatører! (ta' den!)

De fleste danskere sætter "idiot-komma", de tror selv at det er "grammatisk komma", men i virkeligheden følger de regler om at der skal være komma før at, der, som og "og". Og så sørger nogle af dem for at der altid kun er ét udsagnsord i mellem et sæt kommaer.

Jeg har mødt mange dansk-studerende (I ved hvem I er!) som hårdnakket påstår at de sætter "grammatisk komma", men ikke forstår hvad jeg mener når jeg snakker om start- og slut-kommaer - de ved simpelthen ikke at de sætter kommaer rundt om ledsætninger.

Så - jeg er overraskende enig med Martin, at sætte slut-kommaer er bemærkelsesværdigt rytmisk. Følg sprognævnets anvisninger, og din tekst bliver god!

Jeppe Morgenthaler sagde ...

Nu er du jo også ekspert, Peter.

Jeg synes at en striks og skemalagt kommatering taler voldsomt mod min dovne natur - og samtidig vil jeg jo så gerne opretholde illusionen om et kreativt væsen i mig, så jeg påberåber mig retten til selv at administrere det lort.


Jeg vil gerne tituleres "Doven, MEN engageret kommunikatør"

Martin Lund sagde ...

Det hele står i min kronik, men jeg skal gerne pointere: Det lykkelige er at et intuitivt komma ligger tæt på et fuldstændig optimalt velgennemtænkt elitært komma - de er i hverfald ikke modsætninger til hinanden i nogen som helst detalje. MEN så længe kryds-og-bolle-hjernevasken foregår i skolerne, er et fornuftigt intuitivt komma umuligt, fordi hjernevasken efterlader mindet om kommaer foran at, hvis, når, der, som - som er de selvsamme steder kommaet oftest bør udelades. Så uanset om man er loddoven eller en påpasselig sprognørd som undertegnede, er det i vores og sprogets interesse at få afskaffet grammatisk komma.

Linket til min kronik er:
http://www.retskrivningspolitiet.dk/images/Kronik_Weekendavisen.pdf

PS: Jeppe, jeg spiller mine kort (og mine muskler) efter bedste evne. Og er også i diplomatisk kontakt med centrale figurer. Men så længe journaliststanden (og dermed medierne som helhed) og flertallet af folketingspolitikere lever i kommareligiøs formørkelse, er det svært virkelig at brase mure ned med selv klokkeklare argumenter. Jeg lurer lidt på det med facebook.

Ricky Christensen sagde ...

Hej Jeppe
Var inde lede efter tegnsætnings hjælp og grammatik osv.
Og faldt over din blog.!på dansk blev synlig blandt søgte på.

Syntes er fint emne du blogger om og du ser udtil være flittig.

Så har abonneret på dig
Har du ide hvor kan finde program der kan hjælpe udover office med sætte tegn.?For er ikke særlig god til det med tegnsætning og skriver dagligt-kunne jo altid få andre til det men vil godt lære det.

Venligst Glenn Christensen

Jeppe Morgenthaler sagde ...

Hej Glenn

Tak for de venlige ord.
Jeg vil foreslå at du besøger Dansk Sprognævn på

www.dsn.dk og
www.sproget.dk

De har mange artikler og gode øvelser der kan hjælpe en på vej med skriftsproget.

Venlig hilsen,
Jeppe